Het kan soms uitdagend zijn om de oorzaak van een probleem te vinden in je geprinte part. Er zijn natuurlijk een hoop bekende afwijkingen zoals bijvoorbeeld layer shifts, onder-extrusie of draadvorming. Toch komt het nog regelmatig voor dat een probleem al aanwezig kan zijn in het 3D model, zonder dat je dat in eerste instantie doorhebt.

Waterdicht/ Manifold

Om een object te kunnen printen moet deze waterdicht zijn. Op het moment dat dit niet het geval is zullen up-to-date slicers hier voor waarschuwen. Let wel op dat niet iedere slicer dit opmerkt, en zelfs de slicers die dit wel doen kunnen fouten in je model soms niet eens opmerken.

Negeer dan ook nooit deze waarschuwingen aangezien de kans van slagen niet zo groot is, en het zelfs je machine kan beschadigen.

Genezen

Sommige slicers geven je direct de optie om het model te repareren. Dit werkt over het algemeen prima, toch zijn dit vaak niet de ''krachtigste'' reparatietools.

Vanuit de ervaring hebben we gemerkt dat Netfabb de krachtigste tool is, dit is echter wel een prijzig programma. Een prima gratis alternatief is Meshmixer.

Voorkomen

>insert cliche<

Wat we vaak zien is dat defecte modellen worden veroorzaakt door;

- Het ontwerpen van modellen in programma's die niet zijn bedoeld voor productontwerpen (Sketchup, Revit e.d.)

- Het importeren van scanbestanden

Indien er toch met deze programma's wordt gewerkt raden we aan om het object altijd 'solid' te krijgen alvorens die wordt ge-exporteerd naar STL. Mocht je het nou niet zeker weten, haal het model dan even door bijvoorbeeld Meshmixer om het model te repareren.