Wat is de cold-pull methode?

"The Atomic" of "Cold Pull" is een eenvoudig proces dat je kunt uitvoeren zodra de extrusie niet optimaal is, of slechte printkwaliteit in het algemeen begint te ervaren. Dit kan worden veroorzaakt door verkoold plastic in de nozzle, wat kan gebeuren als de nozzle een tijdje heet is geweest zonder te extruderen. .


Het idee achter deze methode is om vuil in de nozzle te verwijderen dat een goede extrusie zou kunnen verhinderen.


Stap 1 - Verwijder het filament

Verwijder via het printmenu het materiaal


Stap 2 - Verwijder de bowden tube

Verwijder de tube zodat de cold-pull met de hand uit te voeren is


Stap 3 - Verwarm de nozzle

Stel handmatig via het printermenu de temperatuur van de nozzle in. Gebruik hiervoor dezelfde temperatuur als waarmee je het vastzittende materiaal normaal extrudeert. 


Stap 4 - Steek het filament aan de bovenkant in

Knip een stuk van ongeveer 20cm aan filament af (deze methode is voor Ultimakers ook uitstekend uit te voeren met cleaning filament: https://www.makerpoint.nl/nl-nl/ultimaker-cleaning-filament-2-85mm-210000001593)


(Optioneel) Stap 5 - Cleaning needles

Indien er tijdens het invoeren geen materiaal uit de nozzle komt, zal er eerst een doorgang gemaakt moeten worden. Dit kun je doen door met de nozzle op temperatuur, vanuit de onderzijde de nozzle door te prikken met een cleaning needle. 

https://www.makerpoint.nl/nl-nl/3d-printing/accessories/tools/


Stap 6 - Verlaag de temperatuur

Terwijl het filament zit ingevoerd, zet dan de temperatuur ongeveer 100 graden koeler. 


Stap 7- Verwijder het filament

Trek het filament er uit. Let op: Als het erg moeizaam gaat, stel dan stapsgewijs de temperatuur met 5 graden omhoog. Er mag best kracht gezet worden, maar het moet niet het gevoel geven dat het te moeizaam gaat.


Stap 8 - Herhaal de stappen

Herhaal deze stappen tot het gewenste resultaat is behaald. Hieronder is op de afbeelding weergegeven hoe het er uit zal moeten gaan zien (van slecht naar goed)