Wat is stringing?

3D prints vertonen soms kleine sliertjes plastic op plaatsen waar de printer 'travelled' tussen (onderdelen van) een print. Deze ongewenste sliertjes plastic wordt stringing genoemd. Stringing kan materiaalafhankelijk zijn, maar hier beschrijven we een aantal algemene dingen die je zou kunnen doen als je te maken hebt met stringing.

Retraction

Op de plaatsen in een print waar de printer een verplaatsing moet maken tussen twee geprinte delen en je niet wilt dat er plastic tussen blijft zitten, is het gebruik van retraction belangrijk. Dit betekent dat het filament een beetje wordt teruggetrokken door de feeder, zodat het niet uit de nozzle lekt tijdens de verplaatsingen.

Retraction staat in de slicer standaard ingeschakeld. Als je twijfelt of de retraction instelling wel aan staat, is het altijd verstandig om dit te controleren.

Materiaalspecifiek

Het probleem 'stringing' is enorm materiaal specifiek. Zoals ik al aangaf staan de retractionsettings voor de meeste materialen al juist ingesteld in de slicer, echter is het bij flexibele materialen enorm lastig om dit goed te krijgen. het tweaken van de snelheid i.c.m. de fanspeed kan verbetering bieden. Hieronder meer daar over.

Temperatuur

Om de hoeveelheid draadvorming te verminderen is de temperatuur van groot belang. Een hoge temperatuur betekent dat het materiaal vloeibaarder zal zijn, waardoor het gemakkelijk uit het mondstuk kan druipen. Door een lagere temperatuur te gebruiken is het materiaal minder vloeibaar en zal het dus minder snel draden vormen.

Het is lastig te zeggen welke temperatuur je precies moet gebruiken, omdat dit afhangt van het materiaal (zelfs kleuren kunnen verschillen) en andere print instellingen die gebruikt worden. Maar als u merkt dat uw object draden vertoont, raden wij u aan de temperatuur in stappen van ongeveer 10 graden te verlagen om uit te zoeken wat de beste instelling voor uw materiaal is. We hebben ontdekt dat we voor sommige prints in PLA de temperatuur zelfs tot 180 graden konden verlagen.

Snelheid

Hoewel het verlagen van de temperatuur één ding is, speelt de printsnelheid ook een rol. Als je de temperatuur verlaagt, bestaat de kans dat je materiaal te weinig gaat extruderen terwijl je nog steeds op een (te) hoge snelheid print. Het is daarom aan te raden om de printsnelheid gelijkmatig met de temperatuur te verlagen. Op deze manier zou je bijvoorbeeld de lage temperatuur van 180 graden voor PLA moeten kunnen bereiken met een printsnelheid van ongeveer 20 mm/s.

Verder kan het helpen om de travel speed te verhogen. Op die manier zal de printkop zich iets sneller verplaatsen, zodat het materiaal minder tijd heeft om uit de nozzle te druppelen tijdens het verplaatsen. Een verplaatsingssnelheid van 200 mm/s zou voor de meeste prints goed moeten zijn.