Kromtrekken ontstaat door het krimpen van het materiaal tijdens het 3D-printen, waardoor de hoeken van de print omhoog komen en loskomen van de bouwplaat. Wanneer kunststoffen worden geprint, zetten ze eerst iets uit, maar krimpen ze tijdens het afkoelen. Als het materiaal te veel krimpt, buigt de print omhoog van de bouwplaat. Sommige materialen krimpen meer dan andere (bv. PC heeft een hogere krimp dan PLA).

Op deze pagina leggen we uit hoe je kromtrekken van prints kunt voorkomen of minimaliseren.

Hechting op de bouwplaat.

Om kromtrekken te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat het object goed hecht aan de build plate. Zonder goede hechting kan je print los gaan zitten. Dit komt vooral voor bij de hoeken. Er zijn verschillende manieren om de hechting op de bouwplaat te verbeteren, die hier worden uitgelegd.

Zorg ervoor dat de build plate correct is geleveled.

Het is belangrijk dat de eerste printlaag van een print stevig op de glasplaat wordt gedrukt, zodat deze goed kan hechten. Als de afstand tussen de nozzle en de build plate te groot is, kan het materiaal gemakkelijk losraken. Houdt tijdens het printen op de glasplaat een afstand van 0.10mm met de nozzle. Bij het printen op bijvoorbeeld buildtak-sheets mag deze afstand iets worden vergroot (0.15+-).

Maak altijd gebruik van de juiste bed-adhesie.

Dit is absoluut een vereiste wanneer er wordt geprint op een glasplaat. Ondanks dat er hedendaags nagenoeg geen printers meer zijn zonder heated bed, kan dit zelfs met PLA toch gewoon mis gaan. Wij adviseren om de volgende adhesie-producten te gebruiken bij het passende materiaal:

PLA: Dimafix/ Magigoo original

ABS: Dimafix/ Magigoo original

PET-G/CPE: Dimafix/ Magigoo original

Nylon/PA: Magigoo PA

PC: Magigoo PC

TPU/TPC/FLEX: Magigoo Flex

PP: Magigoo PP

Voor alle overige materialen, neem gerust contact met ons op!

Gebruik een brim

In de slicer kan er worden gekozen voor een Brim. Dit is een effectieve manier om het kromtrekken van de print tegen te gaan. De rand legt een plat vlak om het object, dat weerstand biedt tegen de trekkrachten wanneer de print afkoelt. Omdat de rand slechts één laag dik is, is hij gemakkelijk te verwijderen als de print klaar is. Als voordeel heeft het ook nog eens dat je goed kunt zien of je bed is geleveled (kijk of de lijntjes goed aansluiten).

Koeling

Afkoeling is een van de hoofdoorzaken van kromtrekken. Materiaal krimpt tijdens het afkoelen, waardoor het zichzelf krom kan trekken. Verschillende materialen vereisen verschillende koelingsinstellingen. In de slicer staan deze settings vaak al goed ingesteld, maar het kan zijn dat er een kleine aanpassing hier en daar nodig is.

Print met een kap of een afgesloten voorzijde

Bij materialen die meer gevoelig zijn voor kromtrekken, is het aan te raden om met een kap en een afgedichte voorzijde te printen. Hierdoor blijft de warmte binnen in de printruimte en kan na de print, het object langzaamaan afkoelen.